Bourgondisch Heerengenootschap

“Vrienden van Korsakow” ©

 

Hoofdgerecht (10 personen)

“Doe men mar unne Mexicano”

12 februari 2019

 

Ingrediënten:

Voor 10 Mexicano’s van ongeveer 90 gram (normaal ongeveer 135 gram):

 

Vleesmengsel:

  • 450 gram kippendijen (zonder vel of bot)
  • 200 gram half-om-half gehakt
  • 2 eetlepels paneermeel
  • ½ ui, zeer fijn gehakt
  • 2 tenen knoflook, fijn gehakt
  • 2 theelepels zout
  • Beetje peper
  • 2 eetlepels Ketjap manis
  • 4 eetlepels Sambal badjak
  • Mespunt paprikapoeder
  • 2 champignons
  • ½ rode paprika, in kleine stukjes

 

Bereiding

  • Mix alle ingrediënten tot een heel glad gehakt en vorm er 10 plakken van.
  • Leg de plakken elk op een vel plasticfolie en vorm met vochtige handen tot een rechthoek van ongeveer 10 centimeter.
  • Druk er met de steelkant van een houten lepel de kenmerkende inkepingen in. Maak de lepel nat, zodat deze niet blijft plakken.
  • Verpak de Mexicano’s apart in plasticfolie.
  • Gaar de Mexicano’s (in de folie) in de pan met runderbouillon die ook voor de frikandellen is gebruikt. De kerntemperatuur moet ongeveer 70 graden zijn. Gebruik een thermometer!
  • Laat de Mexicano’s volledig afkoelen, dep ze droog en frituur ze ongeveer 4 minuten op 180 graden.