Bourgondisch Heerengenootschap

“Vrienden van Korsakow” ©

 

Amuse september 2019 (11 personen)

Brick met ei en tonijn

Brik be bayda wa ton

 

  • 5 uien
  • 3 el harissa
  • Zonnebloemolie om in te bakken
  • 9 ansjovisfilets op olie
  • 750 g verse tonijn
  • 1 bosje koriander
  • 3 el kappertjes
  • 22 eieren
  • 22 vellen brickdeeg (in nood: loempiavellen, maar dan wel vierkant!)

 

Bereiding

  • Pel en snipper de uien en roer de harissa erdoor.
  • Verwarm een scheutje zonnebloemolie in de pan en fruit de ui,harissa en ansjovis circa 2 minuten.
  • Verwarm een grillpan op hoog vuur.
  • Smeer de tonijn in met een klein beetje olie en gril de tonijn om en om tot deze mooie bruine grillstrepen heeft.
  • Snijd de tonijn in stukjes van circa 1 centimeter.
  • Pluk en hak de koriander en meng in een kom de uien en ansjovis met de tonijn, koriander en kappertjes.
  • Verwarm de frituurpan voor op 160 °C.
  • Splits de eieren.
  • Leg een vel brickdeeg voor je neer met de punt naar beneden.
  • Schep er een goede eetlepel van het tonijnmengsel op en druk er een kuiltje in met je lepel.
  • Schep met een lepel een eidooier in het kuiltje van het tonijnmengsel.
  • Bestrijk de randen van de brickdeeg met het eiwit en vouw dicht. LET OP: Zorg er hierbij wel voor dat het ei op zijn plek blijft, anders loopt het eruit.
  • Frituur de bricks in circa 6 minuten goudbruin en gaar en bedruip ze tussendoor regelmatig met frituurolie zodat de bovenkant ook gaart en kleurt.
  • Haal de bricks uit de frituurpan en laat uitlekken op keukenpapier.
  • Serveer per twee op een gekleurd bord, gegarneerd met wat blaadjes koriander.